De zomervakantie is om de hoek, wat betekent dat veel mensen weer met de auto op pad gaan. Wanneer je op een lange reis vertrekt, is het belangrijk om te zorgen dat je auto hier goed op voorbereid is. Je wilt immers onderweg geen problemen ervaren. Daarom hebben we hieronder de ultieme checklist samengesteld om ervoor te zorgen dat je auto vakantieklaar is.

1. Controleer je banden

Een van de belangrijkste onderdelen van de auto zijn natuurlijk goede banden. Controleer daarom voor vertrek de bandenspanning. De gewenste spanning is terug te vinden in het onderhoudsboekje van de auto. Controleer daarnaast ook of banden nog goed uitgelijnd zijn en of ze slijtage bevatten. Over het algemeen moet het profiel van de banden minimaal 1,6 millimeter zijn, maar wanneer je een lange reis gaat maken is 5-6 millimeter wenselijk. 

2. Controleer de koelvloeistof

Aangezien in de zomer de temperaturen hoog op kunnen lopen, wat kan leiden tot een oververhitte motor, is het belangrijk dat je genoeg koelvloeistof bij hebt. Controleer daarom voor vertrek dat de koelvloeistof boven het aangegeven minimum zit. Daarnaast is het ook verstandig om voor de zekerheid een extra flesje mee te nemen voor onderweg. 

3. Controleer de verlichting

Zonder goede verlichting de weg op gaan is heel gevaarlijk, daarom is het belangrijk deze regelmatig te controleren. Controleer hierbij niet alleen de koplampen, maar ook de remlichten en knipperlichten. Voor het geval er onderweg eentje kapot gaat is het verstandig een aantal reservelampen mee te nemen op vakantie. 

4. Controleer het oliepeil

Voor het oliepeil geldt hetzelfde als voor de koelvloeistof. Controleer voor vertrek of de olie nog op het gewenste niveau zit en vul deze indien nodig bij. Daarnaast is het net als met de koelvloeistof verstandig om voor de zekerheid wat reserve olie mee te nemen. Op deze manier hoef je hier onderweg niet naar te zoeken en weet je zeker dat je de juiste hebt. 

5. Zorg voor een goedwerkende airco

Natuurlijk wil je in de warme zomermaanden een goed werkende airco hebben in de auto. Controleer daarom voor vertrek of deze nog goed werkt. Wanneer je merkt dat de airco aan vervanging toe is, kan je deze gemakkelijk online bestellen. Bekijk bijvoorbeeld eens het goedkope assortiment aan airco compressors van Bogijn.