In een autogarage is er doorgaans sprake van veel verschillende soorten geluiden. Denk maar aan auto’s die ter reparatie binnenkomen en aan het gebruik van gereedschappen en materialen. Ook staat er meestal wel muziek op en zijn er gesprekken tussen werknemers. Er zijn dan ook allerlei soorten geluiden en vormen van lawaai in een autogarage die als hinderlijk zijn te ervaren. Om de werkomgeving te optimaliseren ten behoeve van de werkbeleving is het belangrijk om in een autogarage een geluiddempende vloer aan te brengen. Wat dat betreft bieden gietvloeren uitkomst, want deze zijn met een extra geluiddempende laag aan te brengen.

Geluiddempende gietvloeren voor een autogarage

Een van de voordelen is dat een gietvloer van zichzelf al dempend is qua geluidsoverdracht. In een autogarage komen er echter veel verschillende geluidssoorten bijeen die elkaar versterken. Daarom is het ideaal dat bij een geluiddempende gietvloer een optie bestaat om extra geluiddemping aan te brengen. Bijvoorbeeld bij de keuze voor een epoxygietvloer die bovendien andere voordelen met zich meebrengt.

Kenmerken geluiddempende gietvloer

De geluidsreductie is uiteraard een van de specifieke kenmerken van een geluiddempende gietvloer, maar er zijn meer eigenschappen. Gietvloeren zijn bijvoorbeeld bestand tegen allerlei middelen die in autogarages worden gebruikt. Denk daarbij maar aan olie of aan andere chemicaliën en vloeistoffen, zoals ruitenwisservloeistof of koelvloeistof. Gietvloeren zijn bovendien slijtvast en epoxygietvloeren zijn uitstekend bestand tegen het dragen van de last van voertuigen.  Zo is er tevens het voordeel dat een slijtvaste en geluiddempende gietvloer met antislip uitvoerbaar is en geheel naadloos wordt geplaatst. Hierdoor is er weer sprake van onderhoudsgemak, waarbij de geluiddempende gietvloer ook nog eens vuil afstoot. Het belangrijkste is echter dat het geluid wordt gedempt, zodat er een prettige werkomgeving in de autogarage ontstaat. Dat heeft een positieve invloed op de werkbeleving, wat de inzet en productiviteit ten goede komt.